Tiedostojen palauttaminen tilannevedoksista
Tilannevedokset ovat tekniikka, jonka avulla käyttäjä voi itse palauttaa vahingossa poistamansa tai muuttamansa tiedostot. Kapsilla tämä on käytettävissä Lakka-palvelimen kotihakemistoissa.
Tiheimmillään vedoksia otetaan kolmen tunnin välein ja säilytetään kaksi päivää. Lisäksi säilytetään päivittäisiä vedoksia viikon ajan ja viikottaisia vedoksia kuukauden.
Myös varmuuskopioimattomassa siilo-levytilassa on käytössä sama tekniikka, mutta tietojen säilytysaika on lyhyempi ja saattaa vaihdella käytettävissä olevan levytilan mukaan.
Tiedostojen palautus
Tilannevedokset löytyvät Lakalla hakemistosta, jonka saa selville Lakalla komennolla snapshots:
user@lakka:~$ cd $(snapshots) user@lakka:/home/x/.zfs/snapshot$ ls zfs-auto-snap_daily-1970-01-01-0000 zfs-auto-snap_monthly-1970-01-01-0000 user@lakka:/home/x/.zfs/snapshot$ cd zfs-auto-snap_daily-1970-01-01-0000/$USER
Sama komento toimii myös siilo- ja sites-hakemistoissa:
user@lakka:~$ cd siilo user@lakka:siilo$ cd $(snapshots)
Hakemistossa on alihakemistoina jokainen tilannevedos päivämäärän ja kellonajan mukaan nimettynä. Näistä alihakemistoista löytyy oma kotihakemistosi, ja niissä näkyvät kaikki palautettavan hakemiston tiedostot kyseisenä ajanhetkenä. Oma kotihakemistosi ei välttämättä näy ls-komennolla, joten voit sirtyä sinne komennolla cd $USER. Tietojen palautus tapahtuu yksinkertaisesti kopioimalla ne takaisin kotihakemistoon.
Tarkemmin tekniikasta
Tilannevedoksia käytettäessä järjestelmä pitää muistissa tiedostojen viimeaikaiset muutokset. Näin voidaan palauttaa tiedostoista esimerkiksi kaksi päivää vanha versio, vaikka tiedot olisi vahingossa poistettu. Koska vain muutokset tallennetaan, tilannevedoksia voidaan ottaa useammin kuin varmuuskopioita. Fyysisiltä vaurioilta tilannevedokset eivät suojaa, ja siksi tiedostoista otetaan myös varmuuskopiot eri palvelimelle.